Om du vill skicka mig elektronisk post så går det bra.
Och om du vill tillbaks till huvudsidan ska det nog också gå för sig.


2015-09-27 17:10 Jag blir alltid så besviken

Det gäller hårdvara. Eller kanske mjukvara förresten. Gränsen är lite otydlig.

Jag har köpt en switch. En TP-LINK TL-SG1024DE. Det är inte en dyr switch, och det enda sättet att göra inställningar på den är genom ett inte helt superbt webgränssnitt. Alltså är jag redan från början skitnöjd.

Nå, dåliga inställningsgränssnitt är jag ju van vid. Och jag hade inte tänkt ställa om saker så ofta, så jag prioriterade inte detta när jag valde att köpa billig skit. Men man blir ständigt förvånad över hur allt alltid misslyckas. Jag tänkte att jag skulle ha några olika VLAN, och några portar där mer eller mindre alla VLAN kom ut taggade. Något man skulle kunna tro att switchen stödjer om man t.ex. läser dess manual, eller någon annan bra källa till felaktig information.

Eller felaktig och felaktig, det som står i manualen är nog sant, strikt sett. Men här kommer besvikelsen: Alla portar kan alltid skicka trafik till alla andra portar. Det är ganska lätt att tro att det inte är så om man låter bli att testa, men jag är ju idiot, så jag testar. Och skickar man ett paket med VLAN-ID X så kommer det ut på alla portar som är med i VLAN X, oavsett hur den port man skickar det till är konfad. (Minus att det naturligtvis ofta inte kommer ut eftersom det här är en switch och inte en hub, men det är ju lätt fixat för den som faktiskt vill få ut sin trafik.)

Och för att göra allt ännu lite bättre: Alla portar är alltid med i VLAN 1. Det går inte att ändra på. (Dom behöver inte ha det som det VLAN otaggad trafik på porten kommer till såklart.)

Och så super-bonusen: Alla VLAN kan komma åt switchens säkert jättesäkra webgränssnitt. Otaggat. Helt enkelt alltid och utan att försöka på något extra sätt.

Suck.


Föregående    Nästa