Om du vill skicka mig elektronisk post så går det bra.
Och om du vill tillbaks till huvudsidan ska det nog också gå för sig.


2006-02-16 18:25 Svårigheten med att koppla in en optisk enhet i en typisk PC

Vilken svårighet, undrar ni säkert. Det är ju bara att koppla in den, och så funkar det.

Visst. Så ska det vara. Jag har dock till min stora irritation kunnat konstatera att så inte alls är fallet. Man måste under vissa för mig helt otydliga förutsättningar tydligen koppla dom på en IDE-buss som följde med moderkortet, inte på ett expansionskort. Kanske är det alltid så, jag har kanske aldrig försökt koppla på något annat sätt förut.

Man kan säkert också undra varför jag skulle vilja, eller iaf bry mig om, att kunna koppla en optisk enhet på en extrabuss, när det ju faktiskt följer med minst två bussar på alla moderna moderkort. Så det är väl bäst att jag förklarar. (Med undantag för groteskt moderna moderkort som tror på SATA, men det tänker jag ignorera.)

På mitt moderkort finns det två IDE-bussar, och på ett PCI-kort finns det två till. Jag vill ha både min fungerande och min trasiga brännare inkopplade, för den trasiga är mycket sämre på att läsa skivor, och därför bättre på att märka när dom blivit marginellt brända. (Och med mina superkvalitetsskivor är detta bra.)

Vidare vill jag, eftersom optiska enheter är mycket duktiga på att monopolisera IDE-bussar, inte att någon av dessa delar buss med något annat. Och för det tredje vill jag, eftersom jag är konstig, kunna boota från en hårddisk. Det är tänkbart att mitt expansionskort stödjer att jag bootar från det, eller att datorns BIOS stödjer det, eller vad som nu krävs (jag tror egentligen inte på PC-datorer, och försöker därför att inte veta för mycket).

Det är alltså tänkbart att allt detta skulle vara lösbart, men min första tanke var givetvis att koppla brännarna på extrakortet. Vilket ledde till att datorn inte bootade, och en ganska lång och irriterande felsökning. När det nu slutligen funkar, och jag kan blogga igen, delar den trasiga brännaren buss med boot-disken. Och jag är ganska irriterad.

Så irriterad att jag bloggade, faktiskt. För första gången i år. Kanske blev jag lite för irriterad för att skriva särskilt väl om det, men det får ni leva med.

(Anledningen till att problemet uppstår först nu är att den fungerande brännaren ända sedan jag köpte den varit inkopplad via firewire, men nu när jag ändå lyckades få ner mängden hårddiskar i datorn så mycket att jag kunde stänga chassit tänkte jag fixa även denna defekt. Otroligt dumt av mig, inser jag såhär i efterhand.)


Föregående    Nästa