Om du vill skicka mig elektronisk post så går det bra.
Och om du vill tillbaks till huvudsidan ska det nog också gå för sig.


2008-06-05 23:33 Datorhårdvara

Datorhårdvara suger alltid. Det har jag vetat länge. Trots detta blir jag ständigt förvånad.

Jag köpte nyligen ett Asus M3A78-EH-moderkort som en del i mitt projekt att bygga en filserver med ECC-minne. Egentligen borde jag skriva en post om att ECC-minne är bra (givet en dator som gör något vettigt med det såklart), men inte just nu.

Kortet var noga utvalt. Jag hade flera mål: Det skulle göra vettiga saker med ECC-minne. Det skulle ge mig en sammanlagt strömsnål (och därmed sval och möjlig att få tyst) dator. Det skulle ge mig någorlunda många hårddisk-anslutningar. Och så skulle det helst fungera bra med Solaris, av skäl jag också borde göra en separat post om.

Jag läste alldeles för mycket på internet om möjligheterna till strömsnåla moderna datorer, och kom fram till att AMDs 700-serie av nordbryggor var rätt val. Det finns tre relevanta bryggor: 770, utan några extra features, 780G som så vitt jag kunde se är samma som 770 men med inbyggt grafikkort, och 790X som är mer högpresterande på något sätt jag genast glömde. Så 770 eller 780G verkade bra.

Kortet jag köpte hade 780G, och jag tänkte att det nog är svalare än något grafikkort jag kan sätta dit. Jag är nämligen idiot, och antog att om dom använder denna nordbrygga så betalar dom extra för att den ska ha ett grafikkort i sig, och kommer därmed att faktiskt använda detta. Ha! Lyckligtvis har jag en massa gamla PCI-grafikkort som inte drar så mycket ström.

Tillverkaren sa "ECC-stöd", vilket tyvärr inte betyder något, men manualen visade också lovande ECC-relaterade inställningar i BIOSen. Och när jag köpt kortet visade det sig faktiskt vara sant, det gör rätt med ECC-minne. Vilket på sätt och vis är synd, för detta är den viktigaste punkten, och hade det misslyckats där hade jag sluppit använda det.

Nu skulle man kanske kunna tycka att jag övervägde 770, och därmed inte borde vara så missnöjd med det här kortet. Och visst, även om jag misstänker att 780G drar lite mer ström än 770 så kan jag leva med detta. Men kortet är från Asus, som jag tydligen fortfarande inte lärt mig att undvika.

Asus misslyckas alltid med SATA-kontrollern på något sätt. På just det här kortet fanns det sex SATA-portar, vilket jag bedömde som många nog. Två är dom visar sig vara svarta (och fyra röda). Jag anade att detta kanske betydde något. Jag har ett annat Asus-kort med två oanvändbara SATA-portar i annan färg, men där skröt dom med att det hade "EZ-raid" eller något i den stilen, så jag visste att dom skulle vara oanvändbara redan innan jag köpte kortet.

Det här kortet hade helt enkelt "six SATA connectors". Vilket är helt sant, på kortet sitter det sex stycken SATA-kontakter. Fyra kopplade till en SATA-kontroller. Och två kopplade till... något annat. Sätter jag en disk på en svart kontakt ser OSet en IDE-disk. Jag antar att jag ska vara tacksam att OSet ser disken alls. (Här kan det vara lämpligt att förklara att IDE inte är ens så bra som under andra OS under Solaris, så jag har extra skäl att undvika det.)

Inte för att jag på allvar tror att det finns andra tillverkare som suger mindre, men så länge jag inte hittat en bra borde jag egentligen byta. Det är bara så svårt att hitta kort där ECC-stöd verkar troligt. (Eller det är jättelätt, men då blir dom dyra och varma.) Suck.


Föregående    Nästa