Om du vill skicka mig elektronisk post så går det bra.
Och om du vill tillbaks till huvudsidan ska det nog också gå för sig.


2008-10-31 15:39 Jag hatar unix^H^H^H^Hhårdvara

Som ni säkert vet hatar jag unix. Det är ju självklart, jag hatar mjukvara. För att inte tala om hårdvara! Eller förresten, låt oss tala lite om hårdvara.

Den där hårdvaran jag skrev om nyss, alltså min nya filserver (och en del annat) är verkligen fantastiskt dålig. Visserligen visade det sig gå att ställa om dom där två defekta SATA-portarna till att vara helt normala, men det fanns en del fel jag ännu inte hade upptäckt första gången jag skrev om den.

Jag hade alltså tänkt skriva om att jag hatar unix nu, men jag blev distraherad av att min filserver är så dålig. Så låt oss istället fokusera på dess (hårdvaras) tidsuppfattning. Jag förstår naturligtvis att när man betalar ungefär 600:- för något (ett moderkort) så kommer det inte sitta ett atomur i det, visst, men billiga klockor som är bra nog för vanliga människor har funnits ganska länge. I nästan alla mina datorer t.ex.. Men inte i den här alltså. Nej, den tycker att det är helt okej att tappa en sekund på tio minuter. (Alltså nästan två och en halv minut om dagen.)

Detta är så mycket att ntpd nollställer sig själv hela tiden i tron att någon blivit fel på den, så jag kan inte använda det för att fixa klockan. I Linux, som är väl anpassat till att hårdvara suger, finns det stöd för att justera förhållandet mellan hur snabbt hårdvarans klocka går och hur snabbt Linuxs klocka går. Och det vore ju fina fisken, om jag inte körde Solaris på den. (I en domU, så jag kör Linux också, men det hjälper inte.)

Ett annat litet problem är det inbyggda ljudet. Det verkar skriva över olämpliga bitar av minnet när man använder det. Eller något med liknande effekt, dvs att datorn (kanske) kraschar. Jag har också slutat använda det inbyggda nätverkskortet av någon anledning. Jag minns inte varför alltså, men jag gissar att det på ett eller annat sätt suger. Vilket jag vid det här laget skulle gissa även om jag aldrig provat det.

Jag tror jag har övertygat mig själv om att köpa ett nytt moderkort till filservern nu. Om jag bara kunde hitta ett som inte suger...


Föregående    Nästa