Om du vill skicka mig elektronisk post så går det bra.
Och om du vill tillbaks till huvudsidan ska det nog också gå för sig.


2011-09-08 19:40 ZFS är det bästa filsystemet

Som jag tänker anta att folk som läser den här bloggen redan vet så bor jag inte bara i Stockholm, utan även i Malmö numera. (Och i Lund nyligen.) Och när man just har flyttat har man inte fungerande bredband. Såhär i framtiden betyder det att man kopplar upp sig via mobiltelefonen. Och som dom som provat detta säkert vet så suger det.

Och detta är naturligtvis mycket relaterat till ZFS. När jag bor på två ställen behöver jag ha min data på två ställen. (Eller så behöver jag faktiskt komma åt den från båda ställena trots att den bara lagras på ett av dom, vilket jag vet är en lösning vissa tror på, men detta är uselt inte bara när man har skituppkoppling, utan även när denna plats går sönder. Så jag har datan på båda ställena.) Sen ändrar jag på datan här i Malmö, för det gör man med sin data. Och nu vill jag att även Stockholm ska ha samma ändringar.

Visst, jag behöver inte ZFS till det här heller, det går bra med rsync och vilket filsystem som helst. Men just nu, när jag har en uppkoppling byggd av bajs, så är jag väldigt nöjd med att jag använder ZFS. Då gör jag nämligen bara såhär:

zfs snapshot -r pool/dataset@nytt_snapshot
zfs send -RI @snapshot_jag_har_även_i_stockholm pool/dataset@nytt_snapshot >fil

och sen tar jag med den filen till jobbet, där jag har en fungerande uppkoppling, så kan jag skicka filen till Stockholm och köra zfs recv på den.

Mycket bättre än att behöva ta med hela min zpool (all min data) till jobbet, vilket ju skulle behövts för en mer traditionell lösning. (Eller att vänta "2 till 4 veckor" på mitt bredband, för då skulle naturligtvis något oturligt hända här nere och min (nya/ändrade) data skulle vara borta för alltid.)


Föregående    Nästa